Oplæg

Tips og tricks til aftenens indhold

Kunsten at holde et godt oplæg

Et oplæg i en netværksgruppe kan se ud på mange forskellige måder – alt efter hvilken gruppe du leder, og hvad I aftaler at bygge aftenen op som ledere.
Et oplæg kan både være, at en læser op fra Biblen og kommer med nogle tanker omkring passagen, det kan også være en fælles bøn, som I læser op, et videoklip I ser, Lectio Divina eller bare stilhed. Det er helt op til jer.
Uanset hvordan I har valgt at strukturere jeres gruppe, så læs videre her på siden og bliv inspireret til, hvordan I kan dele tanker og erfaringer sammen som gruppe.

Forslag til et oplæg

Et godt forslag til et oplæg kunne være, at det er kort (10-15 minutter) og tager udgangspunkt i Bibelen eller et trosrelateret emne, der lægger op til samtale. Oplægget kan perspektiveres til levede erfaringer eller konkrete udfordringer ved at praktisere troen i hverdagen. Oplægget indeholder gerne nogle diskussionsspørgsmål, der konkretiserer samtalen, så den ikke bliver for flyvsk og teoretisk. Formålet er at skabe dialog omkring tro, tvivl, trospraksis, Bibelen m.m. og at lade alle i gruppen komme til orde. Når vi deler åbent og ærligt, kan vi lade os inspirere af andres forskellige erfaringer og tilgange til tro og være med til at opmuntre og styrke hinanden i troens vandring og kald.

Forslag til opbygning:
– Bibeltekst
– Egne refleksioner
– Eksempler fra eget liv eller konkretisering
– Stil åbne og konkrete spørgsmål, der lægger op til diskussion

Videoserie over Efeserbrevet

Christopher Aagaard, Jesper Sundgaard og Emil Rindom har forberedt og optaget 6 gode videoer over efeserbrevet, som kan bruges ude i Netværksgrupperne.

De kan både bruges enkeltvis, i mindre dele eller som en samlet serie.

Inspiration til et oplæg

Hvis I går og mangler lidt inspiration til når I skal mødes med netværksgruppen på zoom, så kommer her 4 gode inspirationer til andagten eller til en anderledes måde at mødes.

1) “Et kærligt tilbageblik”: Helsingør Vineyard har det sidste stykke tid mødtes en gang om ugen på zoom, og haft fokus på ”et kærligt tilbageblik på din dag”. Fordi i denne tid kan det føles at dagene lapper ind over hinanden og flyder sammen. Det tager kort tid, kun 15 minutter, og man følger et manuskript, hvor I vælger én til at læse højt, og resten af gruppen lytter med. Det er en dejlig refleksionstid, hvor man sammen tager fokusset hen på Gud, og nyder hans nærhed.
Nedenunder er manuskriptet vedhæftet.

2) Hør podcasten ”Levende vand”. Det er sat sådan op, at man går en tur og har podcasten i ørene, hvor man bliver ledt i nogle refleksioner
undervejs. Episoderne er lidt længere, mellem 30 min-1 time, så de passer til en god gåtur.
Malene og Victorias netværksgruppe har gjort det, og det har fungeret rigtigt godt for dem. Her har de startet med at mødes på zoom, så alle kommer ind på den rigtige podcast. Derefter har alle gået en tur med en kop kaffe mens de hørte podcasten. Hvor de til slut mødtes på zoom igen, for at samle op på hvad man hver især fik ud af det, og slutte af med at bede sammen.
Find episoderne på podcast appen eller følg linket nedenunder.

3) Stille stunder har lavet en masse episoder, med korte andagter på små 5-7 minutter, hvor forskellige taler i DK deler deres tanker. De er altid super inspirerende, og når de ikke er længere, passer de perfekt, til at høre sammen i netværksgrupperne og starte en samtale efterfølgende.
Andagterne kan findes på podcast appen eller følg linket nedenunder.

4) Vinterens Lectio Divina: Det er en fin måde at dykke sammen ned i nogle vers/kapitler fra bibelen. Man kan også selv finde et sted i biblen man finder interessant og gennemgå det sammen. Der er lagt en plan ud på netværksbasen, på hvordan man kan udføre det.
Vinterens Lectio Divina kan findes på linket nedenunder.

Videooplæg

Vi har her fundet en godtepose af videoer som er velegnede til brug i en netværksgruppe-sammenhæng. At se en video-undervisning eller refleksion, kan være en rigtig fin afveksling fra et klassisk oplæg.

For at sikre at det stadig bliver personligt og vedkommende for folk i gruppen, så sørg for selv at se filmen først, og overvej spørgsmål til efterfølgende samtale. Der er masser af hjælp at hente i ekstramaterialet til videoerne.

Alle film er engelsk, så vær sikker på, at alle i din gruppe kan følge med.

The Bible Project

The Bible Project er et fantastisk projekt, der har sat sig for at forklare bibelen på en simpel måde, så alle kan forstå det. Det gøres gennem en række små animerede videoer, der forklarer baggrund og mening bag en stor del af bibelens bøger. Der er desuden en masse tema-videoer som “Heaven + Earth”, “The Kingdom”, “The Covenants”, “Holiness” m.fl.

Der følger studieguides med til hver video, så det er nemt at bruge i en netværksgruppesammenhæng. Der er noget at hente for både “nye” og “gamle” bibellæsere.

Simply Jesus

Er et forum, som ønsker at formidle Jesu liv og lære – uanset kirkeretning. Som de skriver på deres hjemmeside:
“Simply Jesus indbyder folk af enhver art – de religiøse og de ikke-så religiøse, rige og fattige, unge og gamle – til at engagere sig i undren og meningsfuld samtale omkring Jesus af Nazaret i håb om at hans liv og hans veje vil inspirere til forvandling i vores liv, vores samfund og vores planet”.
Én af initiativtagerne bag Simply Jesus, er Carl Medearis, som vi har haft på besøg i kirken flere gange.
Hver måned findes en ny video af 10 minutters varighed med tilhørende spørgsmål og desuden et forslag til en nem middag.

The prayercourse

Er et lavpraktisk “bønnekursus” i 6 dele, som tager udgangspunkt i Fadervor. Filmene varer ca. 12-15 minutter og er med Pete Greig fra HTB i London, som også står bag det kendte Alphakursus.

Alle 6 film ligger til fri afbenyttelse på Prayer Courses. Man skal oprette en (gratis) profil på siden for at se filmene, men så får man til gengæld også adgang til guides og cheatsheets med forslag til hvordan man gennemfører en aften.

Find kurset online og læs mere om det verdensomspændende bønnenetværk 24-7 Prayer:

Oplæg i familiegrupper

Hvis du har gode inputs til hvordan man holder oplæg hvor børn bliver involveret, så skriv til anneaagaard@vineyard.dk

Go top